Świąteczny festiwal smaków

Święta Bożego Narodzenia to czas dobrych życzeń, spotkań rodzinnych, ciepłej atmosfery, miłości i spokoju. Ale nie tylko… Święta to także festiwal smaków! Mamy dla was kilka wyjątkowych przepisów, które polecają „Johanki” ze Świniowic. Dwa znajdziecie w grudniowym wydaniu "TWG Kuriera", pozostałe zamieściliśmy tutaj.

 

MAKOWKI

2 bołki pokroić w kostka
1 paczka kokosu
1 paczka ruzynek
1 paczka mandli pokronych
1 paczka orzechow zemlonych
30 deko maku zemlonego
Cukru ½ szolki i wrane mlyko
Około litra jednego.
Wszystko razym wymiyszać na sucho, zaloć fest gorkym mlykym, zaś trocha
pomiyszać i dać do srigi asijetki. Na gora można poukładać z mandli i ruzynek kwiotki,
oby fajnie wyglądało i dobrze smakowało.

Stopiyń trudności: blank proste!

                                Poleco Teresa John

 

PIERNIK STAROPOLSKI DOJRZEWAJĄCY Z BAKALIAMI

Składniki:

  • 500 g miodu
  • 2 szklanki brązowego cukru
  • 250 g masła (82%)
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki sody
  • ½ szklanki mleka lub kwaśnej śmietany
  • pół łyżeczki soli
  • dodatki: 2 łyżki rumu, zmielone orzechy, skórka pomarańczowa, posiekane rodzynki, morele, śliwki suszone itp.
  • przyprawy: kakao, cynamon, imbir, pieprz, mielone goździki, kardamon, anyż, ziarenka z 1 wanilii lub 1 łyżeczka esencji waniliowej (ewentualnie można użyć gotowej mieszanki piernikowej)

Przygotowanie:

Bakalie drobno posiekać, zalać rumem i łyżką miodu, można skropić łyżką soku z cytryny. Przykryć, odstawić aż zmiękną. Cukier, miód i masło podgrzać w garnku o grubym dnie – wymieszać. Dodać bakalie i odstawić z ognia.W misce wymieszać resztę składników z sodą rozmieszaną w zimnym mleku. Wyrabiać ręcznie, z lekko przestudzoną masą miodową (koniecznie ciepłą!). Ciasto przełożyć do ceramicznej lub kamiennej miski, przykryć lnianą ścierką, odstawić w zimne miejsce np. na balkon/taras, tylko w ostateczności do lodówki.

Pierniki pieczemy po ok. 6 tygodniach.

Z podanych proporcji wychodzi ok. 200 pierniczków.

 

SMACZNEGO! :)

Stopka redakcyjna

Kontakt
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
+48 515 122 424
Redaktor naczelna
Marta Kobędza-Krain
Kreacja
Łukasz Krain
Mecenat
Grażyna Chmiel - dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury
Wydawca
Gminny Ośrodek Kultury w Tworogu, ul. Zamkowa 1, 42-690 Tworóg,  
tel. +48 32 450 81 34, +48 512 950 842
Druk
Foto&druk Damian Zymela