„Nudle Śląskie” numerem jeden w województwie!

„Nudle Śląskie” – rzemieślnicze i ekologiczne makarony produkowane w Wojsce wygrały wojewódzki finał XXIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. To ogromny sukces lokalnej wytwórni i dowód na to, że przedsiębiorcy z Gminy Tworóg obrali właściwy kierunek rozwoju. Rozstrzygnięcie konkursu ogłoszonego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego miało miejsce 28 lipca w Górnośląskim Parku Etnograficznym w Chorzowie.

– To dla nas wyjątkowe wyróżnienie. Czujemy dumę. Jury oceniało nie tylko smak i jakość produktów ale także historię przedsiębiorstwa i metodę produkcji. W naszym przypadku to niezmienny od ponad 30 lat tradycyjny sposób produkcji i długi, szesnastogodzinny czas suszenia oraz rzemieślnicza, ręczna praca – mówi Dominik Friedek, jeden z właścicieli wytwórni. Firma istnieje od 1991 r., została założona przez ojca pana Dominika – Stefana Friedek. W 2022 r. przedsiębiorcy powrócili na rynek detaliczny z całą gamą produktów, świeżym spojrzeniem na tradycję i pomysłem na rozwój.

Ekspansja lokalnej firmy jest bardzo wyraźna. Właściciele promują swoje produkty na licznych targach i eventach w kraju i zagranicą. „Nudle Śląskie” pojawiły się na Polskim Dniu w ogrodach ambasady RP w Pradze. – Swoim uczestnictwem promowaliśmy zdrową, ekologiczną żywność. Dla odwiedzających serwowaliśmy poczęstunek: własnoręcznie wypieczony chleb orkiszowy ze smalcem i ogórkiem. Nasze stoisko cieszyło się dużym zainteresowaniem. W planach kolejny wyjazd za rok, który będzie już naszym trzecim – mówi Pan Dominik. Z kolei w Rawie Mazowieckiej przedsiębiorcy z Wojski wzięli udział w rocznicy powstania objazdowego kina „Ziarno Świadomości”, które filmową działalnością promuje zdrowe żywienie, zrównoważone rolnictwo ekologiczne i permakulturę. Produkt z Wojski posiada ponadto certyfikat „Marki Lokalnej”. Wyróżnienie nadano za wysoką jakość, oryginalność, przemyślaną oraz wyjątkowo ciekawą ofertę produktową.

„Nudle Śląskie” regularnie pojawiają się także na lokalnych wydarzeniach wpisujących się w filozofię firmy. – Bierzemy udział we wszystkich zawodach rowerowych MTS – Mały Tour Szutrowy. To aż 5 imprez od maja do października organizowanych w naszym regionie (Kalety, Ciasna, Tarnowskie Góry,  Woźniki,  Koszęcin).  Tworzymy też trzynastoosobowy, rowerowy team „SSGG x Nudle Śląskie” (Stop Smog Go Gravel), w którym łączymy zdrowe żywienie z pasją kolarską. Kolarze uwielbiają makaron. Jest przecież świetnym posiłkiem regeneracyjnym i źródłem energii – mówi Dominik Friedek.

Podczas Jarmarku Produktów Tradycyjnych w Chorzowie Wytwórnia Makaronów została nagrodzona pierwszym miejscem w kategorii „produkty zbożowe”. – Nagroda motywuje nas do dalszej pracy i doskonalenia naszych makaronów – przyznają dumni przedsiębiorcy.

Zdjęcia udostępnione przez Wytwórnię Makaronów „Nudle Śląskie”.