Dziesiąte urodziny Klubu Seniora

To już 10 lat! Klub Seniora z naszej gminy w październiku obchodził swój jubileusz działalności. Na klubowych urodzinach pojawiło się mnóstwo gości, był tort, toast i życzenia kolejnych lat kreatywnej pracy na rzecz aktywizacji osób starszych. Przyjęcie jubileuszowe odbyło się 19 października w siedzibie Klubu – w świetlicy w Nowej Wsi Tworoskiej.

Pełna relacja wraz z historią organizacji w listopadowym, papierowym „TWG Kurierze”. Poniżej fotorelacja z wydarzenia oraz archiwalny artykuł ze zdjęciami sprzed siedmiu lat. Czy nasi seniorzy zmienili się? Naszym zdaniem ani trochę! Wciąż zarażają uśmiechem, pozytywną energią i pomysłowością!

BEZ KAPUSTY ANI RUSZ!

W naszej kulturze mamy mnóstwo przykładów zwykłych czynności, wykonywanych co roku w taki sam sposób, a mimo to wyczekiwanych i atrakcyjnych. Niestety nie doceniamy ich. Tymczasem nawet w zwykłym (na pozór) kiszeniu kapusty tkwi treść. Ten fragment z życia mieszkańców wsi postanowili opowiedzieć członkowie Akademii Seniora działającej przy GOK. Zrobili to w sposób naturalny, swobodny, nie pozbawiony dowcipu i piosenki. Jednym słowem ich scenka rodzajowa pt. „Kiszona kapusta” skradła serca publiczności i zasłużyła na brawa.

Premiera odbyła się 2 grudnia w Gminnym Ośrodku Kultury w Tworogu. Scenka dotyczyła jesiennego spotkania gospodyń w celu kiszenia kapusty. Panie rozmawiają o potrzebnych składnikach, zachwalają wartości odżywcze kiszonek i słuchają opowieści najstarszej kobiety (w roli „starki” – rozbrajająca Regina Mika, która sama napisała swoją kwestię). Następnie przystępują do pracy. Obierają kapustę, wycinają tzw. głąby i szatkują ją. Równolegle trwają przygotowywania do ubijania kapusty. W tym celu jeden z mężczyzn (w roli Zeflika przezabawny Henryk Rekus) poddaje się zabiegom oczyszczania stóp, co oczywiście wywołuje ogólną wesołość. Podczas deptania kapusty, seniorki śpiewają wokół beczki tradycyjne piosenki. Oczywiście na tym kiszenie się nie kończy. Spotkania sąsiedzkie to zaledwie początek. Beczka z kapustą była następnie zamykana, a pokrywa dodatkowo obciążana kamieniem. Resztę robił czas. Wieczór natomiast kończono najczęściej wspólnym posiłkiem przygotowanym oczywiście z kapusty. Były to gołąbki, bigos lub kapuśniak. Nie inaczej zakończono kiszenie w Tworogu w piątkowy wieczór. Publiczność została zaproszona na degustację bigosu przygotowanego przez Koło Gospodyń Wiejskich z Nowej Wsi Tworoskiej (Regina Mika, Maria Makowska i Krystyna Polok). – Na takich tradycyjnych obyczajach jak np. kiszenie kapusty upływa nam nasze życie, ale jest to piękne życie. Prawda? Bo takich zwyczajów, łączących nas wspólną pracą i zabawą jest coraz mniej. Część z nich odeszło już niestety do przeszłości. Tym bardziej powinniśmy je wspominać – mówiła autorka tekstów, Barbara Izworska na zakończenie przedstawienia. Scenka rodzajowa: „Kiszenie kapusty” Tekst: Barbara Izworska Scenografia: Jolanta Warzecha Wystąpili: Barbara Izworska, Regina Mika, Natalia i Tomasz Frączek, Maria Płatek, Jadwiga Kluf, Brygida i Henryk Rekus, Jadwiga Pakusa i Leokadia Sobczyk.

Artykuł ukazał się w wydaniu z 12 grudnia 2016 r. (nr 100)