Na świąteczne stoły, dla wyjątkowych gości, by smakowało… O przepisy na smaczne i swojskie potrawy na święta poprosiliśmy gospodynie z naszej gminy. Irena Wallach, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich z Boruszowic-Hanuska poleca swój ulubiony przepis na pierniki. Może się skusicie? Tymczasem gospodynie z Nowej Wsi Tworoskiej zdradzają przepis, który z powodzeniem możecie przetestować w sylwestra. To gulasz z gęsiny.
PIERNIKI (przepis z Boruszowic-Hanuska)
Składniki: 2,5 kg maki, 3 jaja, ¼ litra maślanki lub kwaśnego mleka, 2 łyżki amoniaku, 1 łyżeczka sody, 1 proszek do pieczenia, 1 kg cukru, ½ kg miodu, 2 opakowania goździków mielonych, 4-5 łyżek kakao, 2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego, 2 łyżki kawy mielonej, ¼ łyżki soli, 1 łyżka cynamonu, 75 dag tłuszczu (2 margaryny 1 masło).
Przygotowanie: Amoniak rozpuścić w maślance lub kwaśnym mleku. Tłuszcz zagotować dodając pozostałe składniki, pozostawić do wystudzenia następnie dodać rozpuszczony amoniak. Ciasto dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek. Foremkami wykrajać pierniczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu) przez ok. 10 – 15 minut, w zależności od grubości.
GULASZ Z GĘSI Z WARZYWAMI (przepis z Nowej Wsi Tworoskiej – wyróżniony podczas tegorocznego konkursu Potraw Tradycyjnych i Regionalnych)
Składniki: 2 duże piersi z gęsi, 1 duża cebula, 3 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 3 duże marchewki, 4 duże ziemniaki, 1 seler naciowy, 1 duża rzepa, 1 litr bulionu
Przygotowanie: Cebulę, czosnek, marchew, seler naciowy, ziemniaki drobno pokroić. Rzepę pokroić w kostkę, warzywa podsmaży na oliwie. Gęsinę pokroić w drobną kostkę dodać do warzyw i smażyć 20 min. wlać bulion i na małym ogniu gotować około godziny do miękkości.
Smacznego!