Nie tylko doceniony produkt spożywczy, ale również ciekawa ozdoba. Dynia to dumna królowa jesieni, której nie może zabraknąć w Waszej kuchni. Do najpopularniejszej dyniowej potrawy należy zupa krem, ale z powodzeniem możecie wykorzystać dynię do deserów i przetworów.
Ma rynku mamy mnóstwo odmian, ale podstawowa klasyfikacja wyodrębnia dwie grupy: dynie jadalne i ozdobne. Dynie jadalne to odmiany dyni zwyczajnej (m.in.: kabaczek, patison i dynia makaronowa, ambar, bambino, Justynka, karowita oraz melonowa żółta.) oraz dyni olbrzymiej (japońską odmianą dyni olbrzymiej jest m.in. popularna dynia hokkaido). Dojrzała dynia olbrzymia osiąga kilkadziesiąt kilogramów – średnio 50 kg. Rekordowy okaz wyhodował Mathias Willemijns w 2016 r. ustanawiając rekord świata. Jego dynia ważyła 1190,4 kg! Polski rekord to 598 kg. A w naszej gminie? Dumnym hodowcą i prawdziwym pasjonatem dyń jest pan Piotr Zientek z Boruszowic, który szczyci się wyhodowaniem w swoim ogrodzie kilkudziesięciu odmian. Oto one!