Święta Bożego Narodzenia to czas dobrych życzeń, spotkań rodzinnych, ciepłej atmosfery, miłości i spokoju. Ale nie tylko… Święta to także festiwal smaków! Mamy dla was kilka wyjątkowych przepisów, które polecają „Johanki” ze Świniowic. Dwa znajdziecie w grudniowym wydaniu „TWG Kuriera”, pozostałe zamieściliśmy tutaj.
MAKOWKI
2 bołki pokroić w kostka
1 paczka kokosu
1 paczka ruzynek
1 paczka mandli pokronych
1 paczka orzechow zemlonych
30 deko maku zemlonego
Cukru ½ szolki i wrane mlyko
Około litra jednego.
Wszystko razym wymiyszać na sucho, zaloć fest gorkym mlykym, zaś trocha
pomiyszać i dać do srigi asijetki. Na gora można poukładać z mandli i ruzynek kwiotki,
oby fajnie wyglądało i dobrze smakowało.
Stopiyń trudności: blank proste!
Poleco Teresa John
PIERNIK STAROPOLSKI DOJRZEWAJĄCY Z BAKALIAMI
Składniki:
- 500 g miodu
- 2 szklanki brązowego cukru
- 250 g masła (82%)
- 1 kg mąki pszennej
- 1 szklanka mąki tortowej
- 4 jajka
- 3 łyżeczki sody
- ½ szklanki mleka lub kwaśnej śmietany
- pół łyżeczki soli
- dodatki: 2 łyżki rumu, zmielone orzechy, skórka pomarańczowa, posiekane rodzynki, morele, śliwki suszone itp.
- przyprawy: kakao, cynamon, imbir, pieprz, mielone goździki, kardamon, anyż, ziarenka z 1 wanilii lub 1 łyżeczka esencji waniliowej (ewentualnie można użyć gotowej mieszanki piernikowej)
Przygotowanie:
Bakalie drobno posiekać, zalać rumem i łyżką miodu, można skropić łyżką soku z cytryny. Przykryć, odstawić aż zmiękną. Cukier, miód i masło podgrzać w garnku o grubym dnie – wymieszać. Dodać bakalie i odstawić z ognia.W misce wymieszać resztę składników z sodą rozmieszaną w zimnym mleku. Wyrabiać ręcznie, z lekko przestudzoną masą miodową (koniecznie ciepłą!). Ciasto przełożyć do ceramicznej lub kamiennej miski, przykryć lnianą ścierką, odstawić w zimne miejsce np. na balkon/taras, tylko w ostateczności do lodówki.
Pierniki pieczemy po ok. 6 tygodniach.
Z podanych proporcji wychodzi ok. 200 pierniczków.
SMACZNEGO! 🙂