W Tworogu nie brakuje amatorów ostatkowych wypieków. W lutowym wydaniu podajemy przepis na niezawodną tłustoczwartkową przekąskę. Pani Bożena Byszewski z Tworoga zaprosiła nas do swojej kuchni, gdzie razem z synem tworzą niesamowite słodkości.
Składniki:
- 120 ml ciepłego mleka
- 40 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 30 g cukru
- 7 g suchych drożdży
- szczypta soli
- 320 g mąki
Wykonanie:
Składniki łączymy w odpowiedniej kolejności. Do ciepłego mleka dodajemy roztopione masło, jajko, cukier, drożdże, szczyptę soli i przesianą mąkę. Następnie dokładnie wyrabiamy ciasto ręką przez około 10 minut. Ciasto powinno odstawać od ręki. Przykryte ściereczką ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę (do podwojenia objętości). Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Dużą szklanką wykrawamy pączki. W każdym pączku kieliszkiem robimy dziurkę w środku.
Pączki zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia lub od razu smażymy na głębokim oleju przez kilka minut z każdej strony. Po wyjęciu osuszamy na papierowym ręczniku kuchennym. Na koniec dekorujemy według uznania. Życzymy smacznego!