Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy, rodzinny czas, któremu towarzyszą nie tylko tradycyjne wigilijne dania, ale także słodkości serwowane do aromatycznej kawy. Podczas tegorocznego Powiatowego Konkursu Potraw Regionalnych i Tradycyjnych zapytaliśmy reprezentantki naszej gminy, które z prezentowanych „maszkytów” polecają na bożonarodzeniowy, deserowy stół.
MIODOWNIK

Koło Gospodyń Wiejskich z Boruszowic i Hanuska – laureatki II miejsca Powiatowego Konkursu Potraw Regionalnych i Tradycyjnych upiekły m.in. piernikowy przekładaniec znany także jako miodownik. Ta słodka propozycja jest ich zdaniem godna uwagi.
Ciasto: 60 dkg mąki, 10 dkg miodu, 20 dkg cukru, 10 dkg masła, 1 łyżeczka sody, 3 jajka. Ciasto zagniatamy i dzielimy na trzy części, każdą z części pieczemy oddzielnie.
Masa piernikowa: 1,5 szklanki mleka zagotować z 5 łyżkami grysiku i 15 dkg cukru. 1 kostkę tłuszczu, cukier waniliowy i 1 żółtko zmiksować dodając ostudzony grysik. Powstała masę wykładać na upieczone trzy pierniki. Gotowe ciasto udekorować według uznania.
MAKOWIEC

Z kolei gospodynie KGW z Nowej Wsi Tworoskiej – uczestniczki Powiatowego Konkursu Potraw Regionalnych i Tradycyjnych – proponują na świąteczny stół makowiec na biszkoptowym spodzie.’
Na upieczony wcześniej biszkopt wykładamy masę makową, na górę krem cappuccino lub polewę czekoladową.
Masa makowa:
Zagotować : 1 l mleka, 1 kostkę margaryny i 1 szklankę cukru. Dodać i gotować dalej: 0,5 szklanki kaszy manny, 1 szklankę maku, 20 dkg kokosu, olejek migdałowy, bakalie.
krem cappuccino: 0,5 l kremówki, 2 opakowania cukru waniliowego, dwa opakowania śmietanfix, 8-10 łyżeczek cappuccino.
Życzymy słodkich Świąt!