W tym roku przypominamy o nieco zapomnianym, za to idealnym na Wielkanoc, jajecznym deserze. Mowa o śląskiej szpajzie. Deser był bardzo popularny na śląskim, świątecznym stole. Przygotowywano
go z okazji Wielkanocy, ale też urodzin, jubileuszów, odpustów, czy pierwszej komunii świętej. Podawany po obiedzie był kojarzony z czasem odpoczynku i relaksu. A właśnie tego życzymy Wam z okazji Świąt!
Aby przygotować ten prosty i smaczny rarytas wystarczą cztery składniki:
• jajka (5 sztuk),
• cukier (5 łyżek),
• żelatyna (5 łyżeczek)
• sok z cytryny.
Przygotowanie:
Jajka sparzyć, następnie oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno dodając szczyptę soli, cukier i żółtka. Całość wymieszać i połączyć z sokiem z cytryny. Namoczoną i rozpuszczoną żelatynę wlać do
masy jajecznej i dokładnie wymieszać (lub wmiksować na wolnych obrotach). Masę wylać na miski lub salaterek i odstawić do stężenia. Przed podaniem udekorować. W Tworogu, jak informuje pani Beata,
posypywano szpajzę sztrojzlami (kolorową posypką).
Szpajzę można również przygotować w wersji kakaowej. Wówczas zamiast soku z cytryny, masę jajeczną łączymy z łyżką kakao uprzednio rozpuszczonym w 20 ml wódki. Smacznego!