Taki smak tylko w Świniowicach

3 sierpnia, dokładnie o godz. 12 przy zabytkowym, wolnostojącym „piekarnioku” w Świniowicach pojawił się zespół specjalistów do spraw tradycyjnego wypieku chleba. Właściciele Piekarni „Rogal” w Wielowsi rozpoczęli od wyładowania gotowych do wypieku bochenków. Następnie sprawdzono temperaturę w komorze piekarniczej i rozpoczął się pierwszy z dwóch zaplanowanych tego dnia wsadów chleba. Upieczone i wystudzone chleby przetransportowano na plac za OSP Świniowice. Tego dnia okrągłe, chrupiące i obłędnie pachnące bochenki wystąpiły w roli gwiazdy podczas obchodzonego w sołectwie Święta Pieczenia Chleba.

Coroczny festyn sołecki jest organizowany właśnie pod takim hasłem. W ten sposób Świniowice chcą się pochwalić regionalną perełką – jedynym w naszej gminie wolnostojącym „piekarniokiem”, z którego przed laty korzystała cała wieś. Po wyremontowaniu zabytkowego obiektu, stał się nie lada atrakcją. Od dwóch lat patronat nad wypiekiem sprawuje Piekarnia Rogal z Wielowsi. – Receptura na wypiekany w sobotę chleb została opracowana specjalnie na potrzeby Święta Pieczenia Chleba – zdradza sołtys, Lucjan Sus. Jaki jest sekret smaku? – Żyto. Tyle mogę powiedzieć – mówi z uśmiechem Zbigniew Górny, właściciel piekarni. – Dziś trudno o zdrowe pieczywo, dlatego dokładamy wszelkich starań, by chleb ze Świniowic przypominał wypieki naszych babć – dodaje.

Festyn rozpoczął się o godz. 16 zabawami i animacjami dla dzieci. O godz. 16.30 zagrała orkiestra dęta z Wielowsi, a następnie koncertował zespół Fest, imprezę zakończyła zabawa taneczna „pod chmurką”. Podczas festynu można było skosztować „sznity z tustym” oraz kupić tradycyjny chleb.